Zapošljavanje stranaca u Srbiji

Advokat za imigraciono pravo Sonja Pekic

Zapošljavanje stranaca u Srbiji počinje da izgleda kao sve bolja opcija za poslodavce koji se suočavaju sa nedostatkom kvalifikovane radne snage.

Ovu opciju je učinio još primamljivijom novi Zakon o Strancima, donošenjem promene koje olakšavaju proces zapošljavanja stranaca.

Ukoliko vas interesuje koje su obaveze poslodavaca prilikom zapošljavanja stranaca i da li postoje subvencije ili druge pogodnosti za poslodavce koji zapošljavaju strance, ovaj članak će vam pružiti odgovore na sva Vaša pitanja i mnoge druge korisne informacije i savete o zapošljavanju stranaca u Srbiji.

Zapošljavanje stranaca Zakon

Zapošljavanje stranaca u Srbiji reguliše Zakon o strancima.

U februaru ove godine (2024) na snagu je stupio novi, odnosno izmenjeni i dopunjeni Zakon o Strancima, a njegovim donošenjem uvedene su određene pogodnosti za imigrante u Srbiji.

Naime, nova rešenja odobravaju strancima duži privremeni boravak u RS, i to u trajanju do 3 godine.

Produžetkom trajanja privremenog boravka, takođe je uvedena pogodnost za strance da ostvare pravo na stalno nastanjenje u Srbiji, i to u slučaju da neprekidno borave u Srbiji u periodu od 3 godine (umesto dosadašnjih 5).

Za detaljan osvrt na sve novine koje su izmene i dopune Zakona o strancima donele, pročitajte naš tekst o tome kako stranci mogu imigrirati u Srbiju.

Zapošljavanje stranih radnika: Rešenje za nedostatak radne snage u Srbiji?

Zapošljavanje stranih radnika predstavlja potencijalno rešenje za rastući problem nedostatka radne snage u Srbiji.

Prema nezvaničnim informacija, Srbija trenutno ima manjak radne snage od oko 50.000 ljudi, a sumnja se da je stvarna brojka još viša.

Problematika deficita kvalifikovanih radnika najistaknutija je u zanimanjima kao što su:

 • Građevinari
 • Sve vrste zanatlija
 • Programeri
 • Inženjeri iz raznih oblasti (mašinstva, elektronike, elektrotehnike)
 • Farmaceuti
 • Ekonomisti
 • Lekari i lekarsko osoblje
 • Profesori (engleskog, nemačkog, matematike, fizike)
 • Mesari, pekari, prodavci u trgovinama
 • Vozači
 • Ugostitelji (konobari, kuvari, pomoćno osoblje), itd.

Iz navedene liste primećujemo da postoji potreba za različitim profilima radnika, od visoko obrazovanih do onih sa veštinama iz zanatskih i uslužnih delatnosti.

Kako ovaj problem nedostatka radne snage može imati negativan uticaj ne samo na svakog pojedinačnog poslodavca, već i na celokupnu ekonomiju Srbije, zapošljavanje stranih radnika se javlja kao jedna od mogućih strategija za rešavanje ovog problema.

U prethodne dve godine, na desetine hiljada radnih dozvola izdato je strancima iz Кine, Rusije, Turske, Indije, Кube, Makedonije, Ukrajine, Nepala – i lista se ne završava ovde.

Ukoliko i Vama zapošljavanje stranih radnika deluje kao primamljiva opcija, konsultujte se sa advokatom za imigraciono pravo oko procesa pribavljanja radne dozvole za strance.

Photo by ux indonesia on unsplash

Zahtev za zapošljavanje stranaca

Zahtev za zapošljavanje stranaca, odnosno njegovo podnošenje, predstavlja prvi korak u procesu pribavljanja radne dozvole.

Naime, pre stupanja na snagu novog Zakona o strancima, zahtev za izdavanje radne dozvole se podnosio Nacionalnoj Službi za Zapošljavanje (NSZ).

Nakon izmena, ovaj zahtev se transformisao u tzv. Zahtev za jedinstvenu dozvolu, a koji objedinjuje dozvolu za privremeni boravak i radnu dozvolu.

Ovaj zahtev se više ne podnosi NSZ, već ga poslodavac u ime stranca podnosi onlajn, odnosno putem firme na portalu eUprave. Prilikom podnošenja, poslodavac između ostalog prilaže dokaz za je zahtev za izdavanje jedinstvene dozvole opravdan ili osnovan (Postoje različiti dokazi, ali neki od njih su : predlog ugovora kojim se zasniva radni odnos, izvod iz pravilnika o organizaciji i sistematizaciji poslova, izjava poslodavca koja sadrži posebne uslove za rad na poslovima za radno mesto, javna isprava o stečenom odgovarajućem nivou i vrsti kvalifikacije, itd.)

Taksa za podnošenje zahteva za zapošljavanje stranca trenutno iznosi 21.593,00 rsd.

Zapošljavanje stranaca: Najbitnije informacije za poslodavce

Zapošljavanje stranaca u Srbiji ostvaruje se pod uslovom da poseduje:

 • Vizu za duži boravak po osnovu zapošljavanja
 • Jedinstvenu dozvolu (objedinjenu dozvolu za privremeni boravak i radnu dozvolu).

Poslodavac može zaposliti samo stranca koji zakonito boravi u Srbiji i koji ispunjava uslove za (privremeno) zapošljavanje. Takođe, slobodan je da sa strancem zaključi ugovor o radu kakav bi zaključio i sa domaćim državljaninom.

Važno je da znate da u roku od 90 dana pre podnošenja zahteva zahteva za jedinstvenu dozvolu za zapošljavanje ne smete otpuštati zaposledne u sled tehnoloških, ekonomskih ili organizicionih promena na radnim mestima za koje tražite izdavanje jedinstvene dozvole.

Takođe, dužni ste da pokrenete sprovođenje testa tržišta rada i da stranom radniku pošaljete predlog nekog od ugovora kojim se ostvaruju prava po osnovu rada (npr. predlog ugovora o radu).

Zbog složenosti procesa dobijanja izveštaja o testu tržišta rada, preporučuje se da ovaj postupak vodi advokat za imigraciono pravo.

Zapošljavanje stranaca na neodređeno

Jedno od čestih pitanja koja dobijamo od poslodavaca koji vide zapošljavanje stranaca kao rešenje za problem deficita radne snage jeste: „Da li je moguće zapošljavanje stranaca u Srbiji na neodređeno?“

Odgovor je: Jeste!

Zasnivanje radnog odnosa na neodređeno sa strancem možete obaviti zaključenjem Ugovora o radu na neodređeno, baš kao što bi uradili i sa domaćim državljaninom, ali važno je da znate da Jedinstvena dozvole može biti odobrena samo na period do 3 godine, nakon čijeg isteka morate da je obnovite.

Photo by metin ozer on unsplash

Zapošljavanje državljana trećih zemalja

Zapošljavanje državaljana trećih zemalja i da li postoje neke specifičnosti u odnosu na ovu kategoriju stranaca predstavljaju još jednu čestu dilemu kod poslodavaca.

Međutim, Zakon o zapošljavanju stranaca ne predviđa državljane trećih zemalja kao posebnu kategoriju, te jedine specifičnosti koje propisuje u odnosu na strane državljane jesu one koje se odnose na državljane EU.

Subvencije za zapošljavanje stranaca

Subvencije za zapošljavanje stranaca u Srbiji spominje, na prvom mestu, Zakon o porezu na dohodak građana.

Ovaj zakon propisuje da novonastanjeni obveznik ima pravo na 70% umanjenja osnovice poreza na zarade za zaradu po osnovu radnog odnosa na neodređeno vreme sa kvalifikovanim poslodavcem.

Ukoliko vas buni termin „novonastanjeni obveznik“, to je osoba koja nije mnogo vremena provela u Srbiji u poslednje dve godine pre potpisivanja ugovora o radu, ili osoba koja je u trenutku potpisivanja ugovora mlađa od 40 godina i koja je većinu vremena provela van Srbije zbog školovanja ili usavršavanja.

Što se uslova za ovu subvenciju tiče, bitno je da novonastanjeni obveznik zasniva radni odnos na radnom mestu za koje postoji potreba da lice ima posebno stručno obrazovanje i za kojim postoji potreba koja se ne može lako zadovoljiti na domaćem tržištu rada.

Ovi uslovi se smatraju ispunjenim ako je mesečna zarada novonastanjenog obveznika veća od 344.082,00 dinara, odnosno 229.388,00 dinara, u zavisnosti od toga kojoj od gore navedenih alternativnih kategorija novonastanjeni obveznik pripada.

U suštini, pravo na umanjenje osnovice ima novonastanjeni obveznik koji se istovremeno sa zasnivanjem radnog odnosa ili u razumnom roku po zasnivanju radnog odnosa, nastanjuje u Srbiji i ispunjava uslove da se smatra poreskim rezidentom po osnovu centra poslovnih i životnih interesa u Srbiji.

Ovo pravo ostvaruje za period od pet godina od dana zaključenja ugovora o radu.

Ovu subvenciju za zapošljavanje stranaca takođe predviđa i Zakon o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje.

Advokat za imigraciono pravo

Zapošljavanje stranaca u Srbiji može biti dobro rešenje za mnoge poslodavce koji se bore sa nedostatakom kvalifikovane radne snage.

Novi Zakon o Strancima pruža odlične pogodnosti za imigrante, omogućavajući im duži privremeni boravak i olakšavajući put ka stalnom nastanjenju u zemlji, dok poslodavcima olakšava popunjavanje radnih mesta koja zahtevaju posebne veštine i obrazovanje koje nije lako naći na domaćem tržištu rada.

Ukoliko imate pitanja vezano za imigracioni postupak radnika, možete kontaktirati Advokatsku kancelariju Pekić putem mejla: [email protected]

Naslovna slika: Photo by fons heijnsbroek on unsplash

Sonja Pekic Advokat Novi Sad

Autor

Advokat Sonja Pekić