Srpski pasoš: Sveobuhvatni vodič za državljanstvo

Srpski Pasoš

Srpsko državljanstvo otvara svet mogućnosti, od putovanja s srpskim pasošem do prava glasa i mnoštva socijalnih beneficija.

U ovom sveobuhvatnom vodiču istražićemo detalje srpskog državljanstva, istražujući različite osnove, zahteve i sam postupak podnošenja zahteva.

Nastavite sa čitanjem kako biste saznali šta podrazumeva Zakon o državljanstvu Republike Srbije i kako teče proces dobijanja srpskog državljanstva.

1. Zakon o državljanstvu Srbije

Zakon o državljanstvu Republike Srbije je osnovni pravni dokument koji definiše pravila i postupke za sticanje srpskog državljanstva i dobijanje srpskog pasoša. On definiše različite osnove za dobijanje državljanstva, uključujući one po rođenju, poreklu, sklapanjem braka i slično. Zakon takođe prezicira:

 • zahteve koje podnosilac zahteva mora ispuniti da bi bio kvalifikovan za srpsko državljanstvo
 • proces podnošenja zahteva
 • potrebnu dokumentaciju, i
 • nadležne organe za davanje državljanstva.

Ako želite da steknete srpsko državljanstvo, razumevanje i poštovanje odredbi ovog zakona je od suštinskog značaja.

Photo by convertkit on unsplash

2. Uslovi za srpsko državljanstvo

Možete steći srpsko državljanstvo po različitim osnovama. Uslovi za sticanje srpskog državljanstva variraće u zavisnosti od osnova po kojem aplicirate. Evo nekih uobičajenih načina za sticanje srpskog državljanstva i pasoša:

Srpsko državljanstvo – sticanje državljanstva rođenjem na teritoriji Srbije

Ako se dete rodi (ili je nađeno) u Srbiji, a oba roditelja su nepoznata ili nepoznatog državljanstva, dete dobija srpsko državljanstvo po rođenju. Isti princip važi za decu rođenu u Srbiji sa roditeljima bez državljanstva. Ovo državljanstvo je efektivno od datuma detetovog rođenja. Međutim, ako se do 18. godine utvdri da su oba roditelja strani državljani, srpsko državljanstvo deteta može prestati na zahtev roditelja.

Srpsko državljanstvo – sticanje državljanstva poreklom

Sticanje srpskog državljanstva poreklom uključuje nekoliko različitih situacija. Hajde da ih razmotrimo:

Ako su oba roditelja u trenutku vašeg rođenja državljani Srbije, ili je jedan roditelj državljanin Srbije i rođeni ste u Srbiji, stičete srpsko državljanstvo.

Ali šta ako ste rođeni u inostranstvu, vaš jedan roditelj je srpski državljanin, a državljanstvo drugog roditelja je nepoznato ili ga nema? U tom slučaju, i dalje možete postati srpski državljanin. Jedini zahtev? Roditelj koji je državljanin Srbije će morati da vas prijavi kao srpskog državljanina pre nego što navršite 18 godina života. Prijava se vrši u srpskoj ambasadi ili konzulatu, uz podnošenje zahteva za upis deteta u evdenciju državljana.

Ako imate preko 18 godina i rođeni ste u inostranstvu, jedan vaš roditelj je srpski državljanin, a drugi je stranac, još uvek možete aplicirati za srpsko državljanstvo, ali do navršene 23. godine života.

Na kraju, ako vas usvoji srpski državljanin, takođe možete postati državljanin pod uslovom da usvojitelj podnese zahtev za upis u evidenciju državljana.

Svi navedeni procesi mogu dovesti do dobijanja srpskog pasoša.

Srpsko državljanstvo – sticanje državljanstva prijemom

Ako ste stranac kome je odobreno stalno nastanjenje u Srbiji, možete aplicirati za srpsko državljanstvo prijemom. Potrebno je ispuniti nekoliko uslova, a to su:

 • Da ste navršili 18 godina života i da vam nije oduzeta poslovna sposobnost.
 • Da imate otpust iz vašeg stranog državljanstva ili da podnesete dokaz da ćete dobiti otpust ako postanete srpski državljanin.

(Važno: Srbija ne zahteva otpust iz stranog državljanstva u određenim slučajevima i generalno dozvoljava dvojno državljanstvo sa mnogim zemljama. Trebalo bi proveriti da li vaša trenutna zemlja zahteva od vas da se odreknete državljanstva ako postanete državljanin Srbije.)

 • Da ste do podnošenja zahteva najmanje tri godine imali prijavljeno prebivalište u Srbiji.

(Izuzetak: možete aplicirati za srpsko državljanstvo nakon što ste neprekidno boravili u Srbiji najmanje 2 godine, ako ste rođeni u Srbiji i ako podnesete pisanu izjavu da Srbiju smatrate svojom državom).

 • Podnesete pisanu izjavu da Srbiju smatrate svojom državom.

Napomena: Ako vaša zemlja ne dozvoljava otpust iz državljanstva, još uvek možete aplicirati za srpsko državljanstvo izjavljujući da ćete se odreći stranog državljanstva u slučaju sticanja srpskog.

Takođe možete zatražiti potvrdu da ćete biti primljeni u državljanstvo Srbije, ako ispunite sve uslove osim otpusta iz vašeg stranog državljanstva, koja se izdaje sa rokom važenja od dve godine i služi za dobijanje otpusta iz stranog državljanstva.

Srpsko državljanstvo – sticanje državljanstva po osnovu braka

Možete dobiti srpsko državljanstvo po osnovu bračne zajednice, ako ste u braku sa srpskim državljaninom najmanje tri godine, i ako vam je odobreno stalno nastanjenje u Srbiji.

Srpsko državljanstvo – sticanje državljanstva putem investicije (interes za Srbiju)

Da biste dobili srpsko državljanstvo putem investicije, trebalo bi investirati na način koji predstavlja poseban interes za Srbiju, na primer osnovati kompaniju u Srbiji i zaposliti značajan broj srpskih radnika.

Da li ste zainteresovani za istraživanje opcije dobijanja privremenog boravka u Srbiji putem osnivanja kompanije u Srbiji? Više informacija možete pronaći ovde.

Srpsko državljanstvo – sticanje državljanstva preko predaka

Sticanje srpskog državljanstvo preko porekla, kao što je preko dede, prati specifične kriterijume.

Ako je jedan od vaših deda bio državljanin Srbije i to možete dokazati, možda ste kvalifikovani za srpsko državljanstvo. Imajte na umu da ovaj proces može biti složen i zahteva temeljnu dokumentaciju radi provere vašeg porekla.

Na kraju, čak i ako ne ispunjavate ni jedan od navedenih uobičajenih uslova, znajte da još uvek možete biti razmatrani za srpsko državljanstvo. To jeste, ako je u interesu Srbije. Vlada će odlučiti o takvim slučajevima na osnovu preporuke relevantnog ministarstva.

Photo by dimitrije-milenkovic on unsplash

3. Proces podnošenja zahteva za srpsko državljanstvo

Već smo obradili neke od pojedinosti procesa podnošenja zahteva za srpsko državljanstvo, ali hajde da istaknemo nekoliko najvažnijih stvari koje bi trebalo znati.

Prvo i osnovno, zahteve za srpsko državljanstvo podnosite u lokalnoj policijskoj stanici, na osnovu vašeg boravišta. Alternativno, možete aplicirati putem srpskih ambasada ili konzulata u inostranstvu. Ne morate lično aplicirati za srpsko državljanstvo, to možete uraditi i preko zastupnika. Ako imate manje od 18 godina, jedan roditelj može aplicirati umesto vas uz saglasnost drugog roditelja. Ako imate preko 14 godina, potrebna je vaša saglasnost.

Generalno, uvek ćete morati podneti potpisanu izjavu u kojoj izjavljujete da smatrate Republiku Srbiju vašom zemljom. Nakon što podnesete zahtev za srpsko državljanstvo, Ministarstvo unutrašnjih poslova će vam dostaviti pisanu potvrdu. To zavisi od svakog posebnog slučaja, ali postupak obično traje oko 6 meseci do odluke, nakon čega možete uživati u prednostima posedovanja srpskog pasoša.

Prednosti srpskog državljanstva

Sticanje srpskog državljanstva donosi niz pogodnosti. Bez obzira da li razmišljate o tome iz ličnih ili poslovnih razloga, evo nekih ključnih prednosti srpskog državljanstva:

 • Sa srpskim pasošem, možete uživati u bezviznom (ili viza-po-dolasku) pristupu 135 zemalja.
 • Blizina drugih evropskih zemalja, imajući u vidu da je Srbija strateški locirana na Balkanu i predstavlja most između Istočne i Zapadne Evrope.
 • Imate mnogo prilika za investiranje sa razumnim zahtevima.
 • Srbija ima bogatu istoriju i kulturno nasleđe. Možete uživati u mnogim lokalnim tradicijama i festivalima, kao i u neverovatnoj srpskoj kuhinji.
 • Srbija nudi raznovrsnu prirodnu lepotu, od Nacionalnog parka Fruška Gora do kanjona Đerdap. Postoji mnogo staza za planinarenje, jezera i slikovitih sela koje možete istražiti.
 • Srbi su poznati po gostoljubivosti i prijateljskom odnosu, pa biste mogli uživati ovde ako želite biti deo zajednice koja ceni ljudske veze i iskrene odnose.
 • Iako Srbija još nije članica EU, njeni izgledi za članstvo znače da biste u budućnosti kao državljanin Srbije mogli imati koristi od privilegija EU.

Srpsko državljanstvo za ruske državljane

Srpsko državljanstvo za ruske državljane jedna je od naših usluga koje su u velikoj potražnji, zbog čega smo odlučili da joj posvetimo posebnu sekciju u našem vodiču.

Imajući u vidu da Srbija i Rusija dele jaku vezu kroz svoje pravoslavno hrišćansko nasleđe i imaju osećaj srodstva kroz koncept “slovenske solidarnosti”, nije čudo što se hiljade Ruskih državljana doselilo u Srbiju u proteklih nekoliko godina.

Ako ste Rus i razmišljate o preseljenju u Srbiju, primetićete da srpski državljani i dalje neguju podršku koju im je pružila Rusija tokom teškoća Prvog svetskog rata. Ali nije samo u politici gde se ova solidarnost može osetiti. Takođe ćete primetiti da su ruska književnost, muzika i umetnost snažno uticale na srpsku kulturu i da ruski pisci, balet, pozorišne predstave, kao i klasična muzika imaju mnogo zahvalne publike u srpskim gradovima. Ako vas to nije ubedilo da dobijete srpsko državljanstvo kao ruski državljanin, evo nekih drugih praktičnih beneficija dobijanja srpskog pasoša:

 • Srpski pasoš se nalazi na 37. mestu globalno na Henley indeksu pasoša. Kao srpski državljanin, možete uživati u bezviznom putovanju u Šengensku zonu, Kinu i mnoge druge zemlje.
 • Ne morate odustati od ruskog državljanstva da biste postali srpski državljanin.
 • Srpski sektor nekretnina, poljoprivrede i tehnologije mogu biti privlačni za ruske investitore.
 • Srbija ima kvalitetne obrazovne i zdravstvene usluge, koje su relativno pristupačne.
Photo by jovan-vasiljevic on unsplash

Karakteristike srpskog pasoša

Na samom kraju, pokrićemo neke od karakteristika srpskog pasoša:

 • Srpski pasoš ima burgundijsku crvenu korice i natpise na srpskom, engleskom i francuskom jeziku.
 • On je biometrijski i sadrži čip za identifikaciju radio frekvencije koji čuva osnovne informacije o nosiocu pasoša.
 • Stranica sa podacima sadrži fotografiju nosioca pasoša, njegove lične informacije, broj pasoša, potpis nosioca, datume izdavanja i isteka, i mašinski čitljivu zonu za automatsko skeniranje.
 • Tipično, srpski pasoš sadrži 32 stranice za ulazne i izlazne pečate, kao i vize.
 • Možete imati dvojno državljanstvo ako imate srpski pasoš.

Advokat za srpski pasoš/srpsko državljanstvo

Ako imate poteškoća ili vam je potrebna pomoć u vezi sa sticanjem srpskog pasoša, uvek možete kontaktirati srpske konzularne službe širom sveta. Ako ste imigrant koji traži da se naseli ili radi u Srbiji, i treba vam pomoć advokata koji je up-to-date sa najnovijim promenama u propisima o imigraciji, obratite se nama na [email protected] za više informacija o državljanstvu, aplikacijama za boravak i troškovima.

Naslovna slika: blake-guidry on unsplash


Sonja Pekic Advokat Novi Sad

Autor

Advokat Sonja Pekić