Srbija i Kina potpisale Sporazum o slobodnoj trgovini

Srbija i Kina potpisale Sporazum o slobodnoj trgovini

Srbija i Kina potpisale su u Pekingu Sporazum o slobodnoj trgovini koji će obuhvatiti smanjenje ili ukidanje carina za 10.412 srpskih i 8.930 kineskih proizvoda. Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine predstavlja ključni bilateralni sporazum koji je bio potpisan radi jačanja ekonomske saradnje i unapređenja trgovinskih odnosa između ove dve zemlje. Potpisivanje ovog sporazuma označilo je novu eru u bilateralnim odnosima između Srbije i Kine, otvarajući put za razvoj šireg spektra saradnje u oblasti trgovine, investicija i ekonomskog razvoja.

Sporazum o slobodnoj trgovini između Kine i Srbije

Jedna od ključnih tačaka Sporazuma o slobodnoj trgovini između Kine i Srbije odnosi se na postepeno smanjenje carinskih barijera i olakšavanje trgovine između ove dve zemlje. Ovim bilateralnim sporazumom o slobodnoj trgovini, očekuje se da će se znatno povećati obim trgovine između Kine i Srbije, čime će se stvoriti povoljni uslovi za povećanje izvoza i unapređenje tržišnih mogućnosti za privrednike obe zemlje. Mnogim proizvodima će se trgovati bescarinski kada Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine stupi na snagu, što bi trebalo da bude u junu 2024. godine. Investicioni potencijal Srbije pomoću ovog Sporazuma svakako raste, i smatra se da će mnoge kompanije uložiti u Srbiju kako bi mogle da prodaju bez carina svoje proizvode u Kini.

Često se postavlja pitanje da li Kina ima sporazum o slobodnoj trgovini sa Evropom, i važno je reći da su EU i Kina 30. decembra 2020. godine završile pregovore o Sveobuhvatnom Sporazumu o Investicijama (CAI), ali on još nije ratifikovan. Takođe, mnogi poslovni ljudi postavljaju pitanje da li Kina dozvoljava slobodnu trgovinu sa drugim zemljama, i moramo istaći da je Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine prvi sporazum o slobodnoj trgovini koji je Kina potpisala sa zemljom iz centralne i istočne Evrope, čime je Srbija postala 29. zemlja u mreži sporazuma o slobodnoj trgovini Kine.

Postoji i korist od Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine za kineske kompanije koje posluju u Srbiji, imajući u vidu da su one veliki izvoznici sa tržišta Srbije na tržište Kine, što čini ulaganje u Srbiju veoma profitabilnom poslovnom odlukom.

Očekuje se da će ovaj Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine imati pozitivan uticaj na ekonomske performanse obe zemlje, otvarajući put ka dugoročnom održivom ekonomskom razvoju, te da će investicione prilike u Srbiji biti znatno poboljšane.

Advokat Stefan Pekic

Autor

Advokat Stefan Pekić