Kriptomati u Srbiji

Kriptomati Srbija

Potražnja za digitalnom imovinom, razvoj startapa i njihovih proizvoda povezanih sa digitalnom imovinom raste iz dana u dan. Čak i tokom ovog pada na tržištu kriptovaluta poslednjih meseci (eng. bear market) potražnja ne opada, jer oni koji su uključeni u svet kriptovaluta i digitalnih tokena uglavnom veruju u blokčejn tehnologiju na kojoj su projekti zasnovani pa veruju da će cena digitalne imovine samo rasti u dužem roku. Autor teksta je jedan od tih. Za sada nema mnoštvo redovnih korisnika kriptomata pa njihova iskustva nisu u fokusu.

Uobičajeni metodi kupovine i trgovanja digitalnom imovinom, inostrane internet platforme, imaju upitno poštovanje propisa u Srbiji. To je razumljivo jer je Srbija malo tržište i mnoge platforme za trgovinu digitalnom imovinom nisu ni upoznate sa regulativom u Srbiji koja ih obavezuje, jer su im klijenti iz Srbije. Ipak, pored kupovanja digitalne imovine preko interneta, postoji i opcija kupovanja i prodaje digitalne imovine putem kriptomata.

Kriptomati Srbija
Chainbytes Bitcoin ATMs

Uslovi pružanja usluga putem kriptomata

Zakon o digitalnoj imovini je regulisano pitanje kriptomata u osnovnim crtama. Član 2, stav 1, tačka 7 Zakon propisuje: “kriptomat jeste automatska mašina preko koje se obavljaju kupovina i prodaja digitalne imovine za novčana sredstva ili zamena digitalne imovine za drugu digitalnu imovinu”. Dakle, zakon prepoznaje da se na kriptomatu mogu kupiti kriptovalute za tradicionalni (eng. fiat) novac ali i da se na kriptomatu može jedna digitalna imovina (kriptovaluta ili digitalni token) zameniti za drugu, npr. tako što će korisnik kriptomata koji poseduje BTC (bitkoin) isti zameniti za ETH (token sa ethereum mreže).

Zakon reguliše uslove pod kojima se mogu vršiti usluge povezane sa digitalnom imovinom. Najvažnije takve usluge su upravo (1) usluge kupovine i prodaje digitalne imovine za gotov novac i (2) usluge zamene digitalne imovine za drugu digitalnu imovinu. Zakon o digitalnoj imovini prepoznaje takav poslovni model, tako što propisuje da se ove dve usluge mogu pružati putem kriptomata.

Lokacije

U Srbiji kriptomati nisu zastupljeni “na svakom ćošku”. Najčešće pitanje je gde se mogu pronaći kriptomati? Po našim saznanjima postoji tek nekoliko kriptomata u Srbiji.

Kriptomat u Beogradu se nalazi na dve lokacije. Prva je u Idei London, u ulici Kralja Milana 28, koji u vreme pisanja ovog teksta nije u funkciji. Druga lokacija je TC Merkator, u ulici Bulevar Umetnosti 4, na Novom Beogradu. “Radno vreme” ovog kriptomata je od 9 časova ujutru do 10 časova uveče, 7 dana u nedelji.

Novi Sad je još manje zastupljen na mapi kriptomata. Kriptomat postoji u Idei, u ulici Narodnog Fronta 53a. “Radno vreme” kriptomata u Novom Sadu je od 7 časova ujutru do 10 časova uveče, 7 dana u nedelji.

Na svim ovim lokacijama se mogu kupiti i prodati BTC, ETH i Litecoin.

Kriptomati Srbija
David Mcbee

Provizija

Kriptomat, baš kao i bankomat, zarađuje od provizija kriptomata prilikom svake kupovine i prodaje kriptovaluta. Drugim rečima, to je cena korišćenja kriptomata. Na navedenim kriptomatima, provizija za kupovinu kriptovaluta je 5.7% od iznosa transakcije + 500 dinara. Provizija za prodaju kriptovaluta iznosi 5.7% od iznosa transakcije + 250 dinara. Informacije o provizijama kriptomata su podložne promenama odlukom vlasnika kriptomata. Za sada nije navedena mogućnost zamene jedne kriptovalute za drugu, niti provizija za tu uslugu, za šta postoji mogućnost u Zakonu o digitalnoj imovini.

Srbija – okolnosti pod kojima se razvijaju kriptomati

Za masovnije usvajanje digitalne imovine, posebno među starijom populacijom, biće nužno odgovarajuće širenje broja i rasporeda kriptomata do nivoa na kojem su bankomati danas. Sa rastom broja korisnika kriptomata, a radi odgovarajuće konkurentnosti ovakve kupovine i prodaje digitalne imovine sa kupovinom i prodajom putem interneta, biće nužno da se poveća i broj digitalne imovine u ponudi na kriptomatima, preko samo navedena tri oblika digitalne imovine (BTC, ETH i Litecoin). Čak i samo povećanje obima dostupnih kriptovaluta će doprineti poboljšanju iskustva postojećih korisnika kriptomata. Dakle, od šire rasprostranjenosti kriptomata je važnije da se u postojeće kriptomate uključe druge popularne kriptovalute, kao što je XRP, SOL, ADA, AVAX, DOT i drugi.

Advokatska kancelarija Pekić podržava rast broja kriptomata i njihovu rasprostranjenost širom Srbije kako u profesionalnom smislu, pružanjem pravne pomoći radi otvaranja kriptomata, tako i radi ubrzanja opšteprihvaćenosti digitalne imovine u svakodnevici.

Ovaj blog služi isključivo u informativne svrhe, pa ne predstavlja pravnu pomoć, jer svaka situacija zahteva posvećenost konkretnim okolnostima pojedinačnog predmeta, koji može biti različit od drugih.

Kriptomati Srbija
Kanchanara

Za pravnu pomoć, krojenu po vašoj meri, obratite se advokatskoj kancelariji Pekić na adresu: [email protected]

Autor: advokat Stefan Pekić

Advokat Stefan Pekic

Autor

Advokat Stefan Pekić