НБС креће са кажњавањем - истражује се неовлашћено пружање услуга у вези са криптовалутама

Kriptovalute - advokat za kripto zakone u Srbiji

Закон о дигиталној имовини је успоставио правила игре која се односе на криптовалуте и трговање криптовалутама. Чим постоје правила, постоји и државна контрола поштовања тих правила. У вези са правилима која се односе на рударење криптовалута, о делатности крипто мењачница путем криптомата у Србији као и о значају ICO у српском Закону о дигиталној имовини смо се бавили у ранијим блоговима. Вредност криптовалута данас је веома битна тема. Многи који до сада нису улагали у криптовалуте, сада то желе да учине. С обзиром да је куповина криптовалута многима нејасна, инвестициони савет у погледу криптовалута може бити злата вредан. До сада није било значајних вести у вести са кажњавањем неовлашћеног пружања услуга у вези са криптовалутама. Међутим, одређени број предузетника којима су основна делатност консултантске услуге и пружање инвестиционих савета и препорука у вези са улагањем у криптовалуте је дочекало непријатно изненађење. Народна банка Србије је започела контролу и ових привредних субјеката да утврди да ли се баве пружањем неке од услуга у вези са дигиталном имовином а да за то нису прибавили дозволу Народне банке Србије.

Наиме, инвестициони савет и препоруке у вези са улагањем у криптовалуте може пружати било који привредни субјект и без лиценце, уз обавезу да на свом интернет сајту наведе да пружа инвестициони савет без лиценце и да сваком лицу које саветује напомене да тај савет у погледу улагања у криптовалуте пружа без лиценце. Шта више, услуге, за које је потребна лиценца, повезане са дигиталном имовином су побројане у члану 3 Закона о дигиталној имовини и пружање инвестиционог савета није једна од тих услуга. Неке од наведених услуга су делатности крипто мењачнице у Србији, услуге криптомата, услуге менаџера портфолија криптовалута итд. Дакле, инвестициони савет није једна од услуга за коју је потребна лиценца у Србији. Па ипак, Народна банка Србије је покренула поступке контроле против многих лица која уопштено наводе на свом сајту да се баве криптовалутама, ради утврђивања каквим тачно делатностима се баве, односно да ли само пружају инвестициони савет или можда узимају и новац од клијената ради пласирања на тржиште. Узимање новца од клијената ради пласирања на тржиште криптовалута, по својој економској суштини, залази у домен услуга управљања портфолијом дигиталне имовине (портфолио менаџера) или чак и делатност инвестиционог фонда. Такве делатности захтевају исходовање лиценце, одређени минимални капитал те свеобухватно поштовање прописа а све ради законитог узимања новца од клијената и пласирања тог новца на тржиште.

Ако Народна банка Србије утврди да узимате новац од клијената ради улагања у криптовалуте или било коју другу услугу за коју немате лиценцу, можете очекивати новчану казну за правна лица у висини од 100.000 до 5.000.000 динара, односно до 20% укупних прихода остварених у претходној пословној години ако је тај износ већи од 5.000.000 динара, а прописана је казна и за физичко лице. Штавише, неовлашћено пружање услуга за које је потребна лиценца је прописано и кривичним закоником као кривично дело за које је запрећена казна затвора до две године.

Стога, ако планирате да се бавите улагањем туђег новца у криптовалуте, управљањем портфолија криптовалута, ако вам је делатност трговање криптовалутама које нису ваше, него сте их купили од новца клијента, дужни сте да се лиценцирате за те услуге. Будући да многих лиценцираних услуга у вези са криптовалутама у Србији још нема, лиценцирање и пружање тих услуга може бити профитабилно.

Са друге стране, уколико је ваша делатност базирана на аналитици, техничкој и фундаменталној анализи да се утврди цена криптовалуте као и вредност криптовалуте, те пласирање закључка клијентима, то се сматра инвестиционим саветом или инвестиционом препоруком и таква делатност не захтева лиценцирање, па ни потенцијална контрола Народне банке Србије не би требала довести до новчаних казни.

Адвокат за крипто - дигиталну имовину.

Уколико Вам је Народна банка Србије послала овакав или сличан допис или ако желите да исходујете лиценцу за пружање услуга у вези са дигиталном имовином, пишите нам на имејл [email protected], попуните контакт форму на сајту или нам пишите на линкедин или фејсбук месенџер.

Advokat Stefan Pekic

Аутор

Адвокат Стефан Пекић