Најефикаснији начин за међународну заштиту патента

Patenti

„Колумбо није био први који је открио Америку, само је први патентирао.“ - Андрзеј Мајевски

Патент је искључиво право којим се штити проналазак који нуди ново техничко решење проблема. Поред Патента, у права интелектуалне својине спада и ауторско право и жиг, које је обрађено у посебном тексту. У америчкој теорији је спорно да ли се правна заштита софтвера може спровести кроз заштиту патента или кроз заштиту ауторског права. Углавном се ради о ауторскоправној заштити софтвера. Када размишљамо о патентима, обично претпостављамо велико научно откриће, али то не мора бити случај. Патенти су сијалица, телефон, компјутер, али и “beerbrella“ (кишобран који се закачи за флашу пива како би је заштитио од сунца) и “банана кофер“ (футрола у облику банане која је штити у транспорту). Патенти могу имати велику вредност, те је важно заштитити свој проналазак, пре него што то неко други уради. Прва особа или компанија која поднесе захтев за заштиту патента имаће право на патент. Његов власник одлучује ко може, а ко не може да га користи.

Најефикаснији начин да поднесете међународну пријаву је путем Уговора о сарадњи у области патената (у даљем тексту: ПЦТ). То је систем подношења међународне патентне пријаве. На основу једне јединствене пријаве патента и једног сета такси, подносилац може да тражи заштиту патента у (до) 154 државе (као што су: Аустрија, Канада, Швајцарска, Кина, Немачка, Уједињено Краљевство, Сједињене Америчке Државе, итд.)

Важно је истаћи да ПЦТ значајно поједностављује процедуру пријаве патента (на пример: не морате да тражите адвоката за интелектуалну својину у свакој земљи у којој желите да заштитите патент), али коначну одлуку о признању патента доноси сваки национални завод за патенте где подносилац поднесе патентну пријаву. Дакле, не постоји „међународни патент“, само „међународна пријава патента“, која после 18 месеци може постати америчка, кинеска, итд. патентна пријава. Светска организација за интелектуалну својину (у даљем тексту: СОИС, енг. WIPO - World Intellectual Property Organisation) координира ПЦТ систем.

Међународна пријава садржи следеће елементе: попуњен образац захтева, опис проналаска, захтев(е), цртеже проналаска (само ако је то неопходно за разумевање проналаска) и апстракт.

Који су кораци и временски оквир ако одлучите да региструјете свој патент преко ПЦТ-а?

Обично би подносилац прво поднео националну пријаву патента у Заводу за интелектуалну својину Републике Србије. Међународна пријава може се поднети Заводу за интелектуалну својину Републике Србије ако је подносилац физичко лице које је држављанин Републике Србије или има пребивалиште у Републици Србији или ако је подносилац правно лице које има седиште у Републици Србији. Након тога, имате до 12 месеци да поднесете међународну пријаву патента. Препоручљиво је да се придржавате овог рока јер вам пружа могућност да затражите право првенства за сваку каснију пријаву поднету у иностранству.

Отприлике 16 месеци од подношења националне пријаве, подносилац пријаве ће добити извештај о међународном претраживању и иницијално мишљење о могућности патентирања. Ово мишљење ће се заснивати на критеријумима новине, инвентивног нивоа и индустријске применљивости. СОИС ће објавити вашу ПЦТ пријаву, како би омогућили техничко обелодањивање проналаска. Након тога, добићете додатну анализу патентабилности, која ће вам помоћи да процените своје шансе за регистровање патента у земљама за које сте заинтересовани и донесете коначну одлуку пре националне фазе. Коначно, као крај ПЦТ процедуре, ви ћете предузети кораке да уђете у националну фазу, односно да региструјете патент у различитим земљама. Пријава патента је сложена процедура, те Адвокатска канцеларија Пекић својим клијентима пружа помоћ у заштити интелектуалне својине.

Уколико подносилац пријаве одлучи да не користи ПЦТ систем, већ традиционални систем, што значи да подносилац пријаве подноси засебне пријаве патента у свакој земљи у којој жели да региструје патент, трошкови би морали да буду плаћени много раније (у оквиру 12 месеци од датума локалне пријаве). С друге стране, према ПЦТ- у, цео поступак траје око 30 месеци, што значи да подносилац пријаве добија додатних 18 месеци, као и извештај о потенцијалној патентабилности, након чега може да одлучи да не настави са процедуром и да не плати трошкове у вези са регистровањем патента у разним земљама. Подносилац пријаве такође може одлучити да не обустави процедуру у потпуности, већ да тражи заштиту патента у мањем броју земаља него што је првобитно планирано. Тако, преко ПЦТ система, можете прикупити вредне информације о патентабилности без претходног излагања националним таксама. Такође, имајући у виду овај временски оквир, подносилац пријаве добија додатно време за даљи развој проналаска, проналажење инвеститора и разматрање комерцијалних потенцијала проналаска.

Накнаде које је потребно платити:

  • накнада Заводу за интелектуалну својину Републике Србије за спровођење формалног прегледа пријаве;

Ако је подносилац пријаве физичко лице, накнада се умањује за 50%.

  • међународна такса за подношење захтева (накнада за СОИС и рад на ПЦТ-у)

ПЦТ предвиђа смањење међународне таксе за подношење захтева за подносиоце из Републике Србије за 90%.

  • накнада за претрагу
  • таксе националних завода

Неопходно је нагласити да не постоји „међународни патент“, имајући у виду да је патент територијално право (што значи да је заштићен само у државама у којима је формално регистрован), али ова међународна пријава патента вам омогућава да заштитите свој проналазак у (до) 154 државе. Ако планирате да проширите своје пословање на међународном нивоу, ова врста заштите је кључна како бисте уверили своје инвеститоре у стратегију развоја интелектуалне својине ваше компаније. Штавише, омогућава вам да продате или лиценцирате свој проналазак у иностранству. Не дозволите својим конкурентима да експлоатишу ваш проналазак у иностранству!

Више о уговору о лиценци патента и другим уговорима у привреди можете прочитати у одвојеном тексту на нашем сајту.

Овај блог служи искључиво у информативне сврхе, па не представља правну помоћ, јер свака ситуација захтева посвећеност конкретним околностима појединачног предмета, који може бити различит од других.

За правну помоћ, кројену по вашој мери, обратите се адвокатској канцеларији Пекић на адресу: [email protected]

Аутор: Соња Пекић

Референце:

Закон о патентима
www.wipo.int
www.zis.gov.rs

Sonja Pekic Advokat Novi Sad

Аутор

Адвокат Соња Пекић