Криптомати у Србији

Kriptomati Srbija

Потражња за дигиталном имовином, развој стартапа и њихових производа повезаних за дигиталном имовином расте из дана у дан. Чак и током овог пада на тржишту криптовалута последњих месеци (енг. bear market) потражња не опада, јер они који су укључени у свет криптовалута и дигиталних токена углавном верују у блокчејн технологију на којој су пројекти засновани па верују да ће цена дигиталне имовине само расти у дужем року. Аутор екста је један од тих. За сада нема мноштво редовних корисника криптомата па њихова искуства нису у фокусу.

Уобичајени методи куповине и трговања дигиталном имовином, иностране интернет платформе, имају упитно поштовање прописа у Србији. То је разумљиво јер је Србија мало тржиште и многе платформе за трговину дигиталном имовином нису ни упознате са регулативом у Србији која их обавезује, јер су им клијенти из Србије. Ипак, поред куповања дигиталне имовине преко интернета, постоји и опција куповања и продаје дигиталне имовине путем криптомата.

Kriptomati Srbija
Chainbytes Bitcoin ATMs

Услови пружања услуга путем криптомата

Закон о дигиталној имовини је регулисано питање криптомата у основним цртама. Члан 2, став 1, тачка 7 Закон прописује: “криптомат јесте аутоматска машина преко које се обављају куповина и продаја дигиталне имовине за новчана средства или замена дигиталне имовине за другу дигиталну имовину”. Дакле, закон препознаје да се на криптомату могу купити криптовалуте за традиционални (енг. fiat) новац али и да се на криптомату може једна дигитална имовина (криптовалута или дигитални токен) заменити за другу, нпр. тако што ће корисник криптомата који поседује BTC (биткоин) исти заменити за ETH (токен са етхереум мреже).

Закон регулише услове под којима се могу вршити услуге повезане са дигиталном имовином. Најважније такве услуге су управо (1) услуге куповине и продаје дигиталне имовине за готов новац и (2) услуге замене дигиталне имовине за другу дигиталну имовину. Закон о дигиталној имовини препознаје да се такав пословни модел, тако што прописује да се ове две услуге могу пружати путем криптомата.

Локације

У Србији криптомати нису заступљени “на сваком ћошку”. Најчешће питање је где се могу пронаћи криптомати? По нашим сазнањима постоји тек неколико криптомата у Србији.

Криптомат у Београду се налази на две локације. Прва је у Идеи Лондон, у улици Краља Милана 28, који у време писања овог текста није у функцији. Друга локација је ТЦ Меркатор, у улици Булевар Уметности 4, на Новом Београду. “Радно време” овог криптомата је од 9 часова ујутру до 10 часова увече, 7 дана у недељи.

Нови Сад је још мање заступљен на мапи криптомата. Криптомат постоји у Идеи, у улици Народног Фронта 53а. “Радно време” криптомата у Новом Саду је од 7 часова ујутру до 10 часова увече, 7 дана у недељи.

На свим овим локацијама се могу купити и продати BTC, ETH и Litecoin.

Kriptomati Srbija
David Mcbee

Провизија

Криптомат, баш као и банкомат, зарађује од провизија криптомата приликом све куповине и продаје криптовалута. Другим речима, то је цена коришћења криптомата. На наведеним криптоматима, провизија за куповину криптовалута је 5.7% од износа трансакције + 500 динара. Провизија за продају криптовалута износи 5.7% од износа трансакције + 250 динара. Информације о провизијама криптомата су подложне променама одлуком власника криптомата. За сада није наведена могућност замене једне криптовалуте за другу, нити провизија за ту услугу, за шта постоји могућност у Закону о дигиталној имовини.

Србија - околности под којима се развијају криптомати

За масовније усвајање дигиталне имовине, посебно међу старијом популацијом, биће нужно одговарајуће ширење броја и распореда криптомата до нивоа на којем су банкомати данас. Са растом броја корисника криптомата, а ради одговарајуће конкурентности овакве куповине и продаје дигиталне имовине са куповином и продајом путем интернета, биће нужно да се повећа и број дигиталне имовине у понуди на криптоматима, преко само наведена три облика дигиталне имовине (BTC, ETH и Litecoin). Чак и само повећање обима доступних криптовалута ће допринети побољшању искуства постојећих корисника криптомата. Дакле, од шире распрострањености криптомата је важније да се у постојеће криптомате укључе друге популарне криптовалуте, као што је XRP, SOL, ADA, AVAX, DOT и други.

Адвокатска канцеларија Пекић подржава раст броја криптомата и њихову распрострањеност широм Србије како у професионалном смислу, пружањем правне помоћи ради отварања криптомата, тако и у непословном погледу, ради убрзања општеприхваћености дигиталне имовине у свакодневици.

Овај блог служи искључиво у информативне сврхе, па не представља правну помоћ, јер свака ситуација захтева посвећеност конкретним околностима појединачног предмета, који може бити различит од других.

Kriptomati Srbija
Kanchanara

За правну помоћ, кројену по вашој мери, обратите се адвокатској канцеларији Пекић на адресу: [email protected]

Аутор: адвокат Стефан Пекић