Иницијална понуда дигиталне имовине (eng. ICO) - шанса за почетно финансирање Вашег бизниса

ICO - šansa za početno finansiranje Vašeg biznisa

Дана 29.06.2021. године је ступио на снагу Закон о дигиталној имовини Републике Србије чиме је Србија постала један од пионира у регулисању поља крипто валута и дигиталних токена (нпр. НФТ). Увођење правила у крипто свет доноси правну сигурност свим улагачима и стартапима да не доживе судбину компаније Рипл и крипто валуте XRP која води дугогодишњу правну битку са Америчком Комисијом за хартије од вредности (eng. SEC). Иако се недостатак регулативе некад чини као предност, поменути пример је показао да се то никако не односи на озбиљне крипто пројекте и стартапе који улажу велика средства у своју идеју. Постојање Закона је поставило правила игре за развој тих стартапа. Но, поред стартапа, било који предузетник или правно лице, невезано да ли се ради о домаћем или страном лицу, може издати дигитални токен. Дакле, ово право има ширу примену. Процена Светског економског форума, Мекинзи-ја и Делоит-а је да ће до 2027. године минимум 10% светског БДП-а бити токенизовано или и до 24 билиона долара (24.000.000.000.000,00). Дигитална имовина се може поделити у 3 основне групе: 1) крипто валуте, 2) инвестициони токени, 3) “услужни” токени. Адвокатска канцеларија Пекић ће кроз низ блогова покушати да укаже привредним субјектима на значај ова теме, те како им може помоћи у развоју пословања.

Photo by Alesia Kozik from Pexels

Шта је то иницијална понуда дигиталне имовине (eng. ICO - initial coin offering)?

Иницијална понуда дигиталне имовине, те кованица ICO је настала као пандан иницијалној јавној понуди које означава почетак издавања акција привредних друштава на берзи (IPO - initial public offering). Процес иницијалне јавне понуде је комплекснији од иницијалне понуде дигиталне имовине, што је и логично јер се кроз иницијалну јавну понуду издају акције привредног друштва, а акције су хартије од вредности. Кроз поступак издавања дигиталног токена не издају се акције у привредном друштву нити власништво над токеном подразумева власништво над привредним друштвом уз право на дивиденде, као што акције подразумевају. Кроз иницијално издавање дигиталне имовине, купци такве имовине, токена, остварују право на одређене услуге од издаваоца токена (“услужни” токен) или друго имовинско право. На светском нивоу, иницијална понуда дигиталне имовине је доживела процват током 2017. и 2018. године када је и Block One прикупио 4.1 милијарду долара путем иницијалне понуде дигиталног токена. Генеарлно, сматра се да је, на овај начин, до сада прикупљено преко 50 милијарди долара, што довољно говори о потенцијалу дигиталне имовине.

Photo by Jernej Furman from Flickr

Но, зашто би неки привредник издао дигитални токен?

Имате идеју како да унапредите свој бизнис. Имате план и сигурни сте у успех, али, као што то обично бива, немате почетни капитал, а нисте у прилици да узимате кредит од банке. Издавање дигиталних токена представља алтернативни начин финансирања. Када узмете кредит у банци плаћате високе камате, трошкове обраде кредита, ризикујете због промене курса евра, прикупљате бројну документацију, дајете под хипотеку ваше непокретности, потписујете менице, административне забране и сва друга могућа средства обезбеђења, да би на крају кредитног периода вратили пуно више новца него што сте позајмили. Уместо да узмете кредит од банке, можете издати дигитални токен, који његовим корисницима, купцима токена, омогућује финанијску корист или стицање права на извршење одређених услуга. Ако имате неки пројекат на уму, нпр. да купите неку машину која ће Вам унапредити и побољшати пословање, убрзати развој, можете финансирати ту куповине издавањем дигиталног токена. Садржај токена је право његовог имаоца (купца) да од Вас тражи неки износ новца или услуге, најчешће коришћење вашег производа у замену за токене, по повољнијој цени. Ваши клијенти који имају поверења у ваш рад, углед и пословање, могу да купе тај токен и остваре права из токена. Уместо да банка зарађује на Вашој идеји и иновативном пословном подухвату, такав бенефит могу остварити ваши највернији клијенти који су са Вама од искона (eng. Early adopters).

Ко би то купио дигитални токен?

Конкретан пример из праксе се може навести стартап Гејм кредитс из индустрије игара и њихов дигитални токен МГО. Купцима дигиталног токена су нуђена следећа права: 1) попуст приликом куповине садржаја у игрици, 2) бесплатан улаз на ВИП турнире са новчаним наградама плативим ван игрице, 3) приватно тестирање нових игрица у продавници истог издаваоца. Јасно, овај стартап је уско усмерен на индустрију игара као специфичну нишу. Лицима, која су изузетно заинтересована за ове игрице, куповина понуђеног дигиталног токена доноси изузетну вредност, због права која токен пружа. За некога, ко није баш јако заинтересован за игрице које стартап нуди, ови токени неће имати никакву вредност.

Али да напишемо и нешто пластичније, ако имате идеју за интернет страницу на којем би се делили видео снимци или филмови (као што је Нетфликс), и треба Вам почетни капитал. Можете да издате дигиталне токене, те да купци уз сваки токен остварују право на 10 сати гледања пласираног видео садржаја (филмова). Или ако желите да отворите продавницу за прање веша у којем би било 10 веш машина, којом приликом би купци токена остварили право да, за сваки токен, користе услуге прања у одређеној јединици мере, нпр. 1 токен=10 корпи за прање, где би величина корпе била унапред одређена или трајни попуст од 20% за власника токена. Ови примери представљају огромно поједностављивање а ради истинског разумевања могућности употребе овог облика финансирања, док конкретна исплативост куповине токена зависи од више фактора. Свакако, издавање токена ће бити корисније за иновативне делатности (стартапе), углавном због потенцијала за раст таквих привредних друштава.

Photo by Ferhat Deniz Fors from Unsplash

Оно што је од пресудног значаја је да дигитални токен, издат у складу са правом Републике Србије, се може продати било коме на свету. Токени се у сваком случају издају на блокчејну те није нужно да купац буде из Србије, јер се токени продају преко интернета било коме.

Овај блог служи искључиво у информативне сврхе, па не представља правну помоћ, јер свака ситуација захтева посвећеност конкретним околностима појединачног предмета, који може бити различит од других.

За правну помоћ, кројену по вашој мери, обратите се адвокатској канцеларији Пекић на адресу: [email protected]

Аутор: адвокат Стефан Пекић

Credits: Cover photo by Kanchanara Ow from Unsplash