ЕЛЕКТРОНСКО ОТВАРАЊЕ ФИРМЕ

Potrošači u kupovini, kreditne kartice

Добро сте прочитали, нема више огромних гужви на шалтерима.

Директор Агенције за привредне регистре („АПР“) је 03.04.2023. године обавестио јавност да ће се од 17.05.2023. године оснивање привредних друштава бити могуће искључиво преко електронске базе АПР-а. Ово значи да ако се од среде, 17.05.2023. године појавите у згради АПР-а са одштампаним обрасцем за оснивање фирме, да ћете бити враћени назад, уз образложење да је подношење пријаве за оснивање фирме сада само могуће учинити електронски.

Електронско подношење пријаве за оснивање фирме није апсолутна новина. До сада је постојала могућност да се на овакав начин оснује предузетничка радња или једночлано друштво са ограниченом одговорношћу („ДОО“). Међутим, сада ће бити обавезно електронским путем оснивати фирму.

Подношење пријаве ће вршити искључиво преко електронске базе АПР-а. Пријава на електронску базу је могућа путем корисничког имена и шифре, а од 17.05.2023. године, искључиво преко еИД апликације за електронску идентификацију („еИД“). Како бисте уопште могли да имате налог у овој апликацији, потребно је да израдите квалификовани електронски сертификат („електронски сертификат“). Пријавом на електронски портал АПР-а, неопходно је да изаберете коју правну форму желите да оснујете (ортачко друштво, командитно друштво, ДОО или акционарско друштво).

Избором правне форме, прелазите на следећи корак, тај корак се састоји у попуњавању података који су иначе били саставни део пријаве за оснивање фирме (подаци о подносиоцу пријаве, пословном имену фирме, седишту, делатности, члановима, уделима, основном капиталу, директору, подаци за пореску, ПДВ …).

Уносом свих података, потребно је да доставите неопходну документацију уз пријаву. Сви документи који се прилажу морају бити електронски потписани од стране подносиоца захтева (у случају да је то адвокат, он мора да електронски потпише сваки документ који се прилаже).

Након попуњавања пријаве за оснивање фирме и уплоад-овања свих прилога, прелази се на плаћање накнаде за услуге АПР-а. Овај корак се врши исто преко електронског портала АПР-а, и врши се преко Мастер или Виза картице.

Крајњи циљ АПР-а је потпуна дигитализација АПР-а. На овај начин ће несумњиво се смањити гужве у АПР-у, јер ће велики број пријава за оснивање фирми сада бити обавезан путем електронског портала АПР-а.

Уколико Вам је потребна помоћ у електронском оснивању фирме, пишите нам на [email protected] или путем Линкедина.

Advokat-Stefan-Pekic

Autor

Advokat Stefan Pekić